tiistai 31. toukokuuta 2011

Burgundinpata

Pataruoat ei oo ollut ihan mun juttu. Tai kyllä niitä oon tykännyt syödä, mutta syystä tai toisesta en ole koskaan ennen sellaisia itse tehnyt. Vaikkei padat ole näin kesää odotellessa niitä tyypillisimpiä ruokia nyt oli korkea aika korjata asia :) Tämä elämäni ensimmäinen pataruoka syntyi muutamaa eri reseptiä mukaillen.

Burgundinpata

Burgundinpata:
1 kg naudan sisäpaistia
100g pekonia
2 porkkanaa
12 pientä salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattisosetta
2,5 dl lihalientä 
4 dl punaviiniä
3 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
4 timjaminoksaa

Naudan sisäpaisti, porkkana ja sipulit ovat pataruoan perusraaka-aineita

Leikkaa paisti isoiksi kuutioiksi ja kuori valkosipulit ja pilko pekoni suikaleiksi. Ruskista padassa tai pannussa ensin pekoni ja valkosipuli, sitten lihapalat. Kuori sipulit ja porkkanat. Pilko porkkana ja paprika isohkoiksi paloiksi. Ruskista seuraaavaksi porkkanat, paprikat ja kokonaiset kuoritut sipulit. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja anna niiden ruskistua hetki. Lisää tomaattisose, lihaliemi ja punaviini. Mausta suolalla ja pippurilla, tipauta joukkoon laakerinlehdet. Siirrä pata 150 asteiseen uuniin vähintään pariksi tunniksi. Lisää pataan noin 10 minuuttia ennen valmistumista tuoreet timjamin oksat. 

Ainekset ruskistetaan ennen uuniin laittoa

Onnistuneen pataruoan salaisuus on pitkään hauduttaminen. Padan ollessa uunissa kannattaa kuitenkin tarkkailla tilannetta, ettei nestettä haihdu liikaa. Tarvittaessa kannattaa laittaa kansi padan päälle...tai jos ei sekään auta, lisätä hieman nestettä. 

2 kommenttia:

  1. Meillä tehdään melko useinkin "karjalanpaistia" (muunneltua). Se on niin helppo, herkullinen, halpa ja täyttävä ruoka että on ihan yksi lemppareista!

    Ainoa ongelma siinä on, muistaa heittää se tarpeeksi aikaisin uuniin!:D
    Mä tosin käytän nykyään siinä vain naudan lihaa, en possua ollenkaan kun olen niin nirso lihan suhteen.

    Murea liha ja pehmoiset ja maukkaat kasvikset kera perunan, nam nam!:)

    VastaaPoista
  2. Oikeassa oot, helppoa, herkullista ja halpaa. Mä luulen että sain tästä kokeilusta pienen kipinän ja jatkossa meilläkin tehdään useammin pataruokia :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...