torstai 29. joulukuuta 2011

Kynttilöitä jämistä

Olen jo jonkin aikaa kerännyt kaikki kynttilänjämät talteen ja eilen siskon kanssa sulatettiin massat ja tehtiin niistä uusia kynttilöitä. Aika komeita tuli!

Kynttilöiden jämäpaloista syntyi kookkaita kynttilöitä

Kynttilät tehtiin valamalla sula massa tyhjiin mehu- ja glögipurkkeihin sekä yhteen lasimaljakkoon. Sulatus tehtiin muutamassa erässä, jolloin saatiin kivasti eri värisiä massoja. Punaisia ja valkoisia yhteen, vihreitä yhteen ja harmaita jämäpaloja yhteen purkkiin. 

Tässä ohje, jos joku muukin innostuu samaan hommaan :)

Tarvikkeet:
kynttilän jämiä
kattilalämpömittari
(esim. kinkkumittari sopii hyvin)
siivilä
tyhjiä purkkeja muoteiksi
(kynttilät voi valaa halutessa myös astioihin)
paksuhkoa sydänlankaa
 grillitikkuja tai muita pitkiä tikkuja
(neula ja teippiä)

1. Valmistele muotit kiinnittämällä sydänlanka niiden pohjalle. Jos käytät kertakäyttöisiä purkkeja (esim. mehutölkkejä), voit tehdä purkin pohjaan neulalla reiän ja vetää langan pohjan läpi ja teipata sen tölkin pohjaan. Pingota sydänlangat suoriksi muottien päälle asetettavien tikkujen avulla. 

2. Sulata kynttilän jämät kattilassa lieden keskilämmöllä. Tarkkaile lämpötilaa mittarin avulla äläkä anna massan kuumentua yli 90 asteeseen, jottei massa syty palamaan!

3. Kun massa on täysin sulanut, kaada se siivilän läpi muotteihin. Näin saat vanhat sydänlangat ja muut mahdolliset roskat pois massasta.  

4. Anna massan jähmettyä reilun puolen tunnin ajan. Massa kutistuu jäähtyessään ja pintaan muodostuu syvä kuoppa. Täytä kuoppa sulalla massalla. Voit toistaa tämän vaiheen parikin kertaa, mikäli haluat kynttilöille oikein tasaisen pinnan. 

5. Anna kynttilöiden jähmettyä yön yli ja revi muotit irti kynttilöistä. Leikkaa vielä sydänlangat sopivan mittaisiksi ja ihastele lopputulosta :)

Kinkkumittari on tarpeen, ettei massa pääse kuumenemaan liikaa

6 kommenttia:

  1. Itsekin olen miettinyt kynttilöiden tekemistä. Kiitos siis ohjeesta, jos joskus sattuisin kunnolla innostumaan! Mistähän kaupasta noita sydänlankoja mahtaisi löytyä?

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kyllä kokeilla! Itekin tein nyt vasta ekaa kertaa ja hauskaa puuhaa se oli :) Sydänlankoja myy ainakin Sinelli, sieltä ostin omat langat. Mutta varmasti saa monesta muustakin askartelutarvikeliikkeestä.

    VastaaPoista
  3. wow, tuli tosi hienoja. tuo ei ole käynyt mielessäkään että jämistäkin saisi tehtyä. Olen pari kertaa tehnyt jo jonkun aikaa sitten kynttilöitä, ja se on kyllä mukavaa puuhaa!

    VastaaPoista
  4. Joo hyvin onnistuu vanhoista jämistä. Nyt vaan keräämään kaikki jämäpalat talteen! :)

    VastaaPoista
  5. Hei tosi hyvä idea!!:) miten lähtiks ne muovipurkit sit helposti irti niiden kynttilöiden ympäriltä?

    VastaaPoista
  6. Noi tölkit kun on tollasta pahvia niin ne sai tosi hyvin repimällä irti. Ei siis steariini yhtään jämähdä kiinni, vaan ihan siististi irtoo :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...