keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Ihastuttava mantelipuu

Parvekkeemme sai upean kevätlookin, kun lahjaksi saamamme mantelipuu istutettiin sinne :) Puussa on ihan supersuloiset, pienet vaaleanpunaiset kukat. Kukat ovat putkahtaneet esiin suoraan ruskeista oksista, joissa ei ole vielä ainuttakaan lehteä! Kokoa tällä herttaisella puulla on sellaiset puolitoista metriä. Se hieman huolestuttaa, sillä puun ei tarvitsisi kasvaa enää juurikaan pituutta...muuten parvekkeen katto alkaa tulla vastaan ;)


Kyseessä on ruusumanteli (Prunus triloba), jonka ainakin kuuleman mukaan pitäisi pärjätä isossa ruukussa lasitetulla parvekkeella. Saa nähdä kuinka talvehtimisen kanssa sujuu, sillä näitä puukokeiluja on ollut aiemminkin... Mutta ehkäpä niistä on nyt opittu ja tällä kertaa tästä puusta olisi iloa moneksi vuodeksi, hope so! 

Pari vuotta sitten parvekettamme tosiaan koristi jonkin sortin riippapaju. Puu oli todella kaunis koko kesän, mutta seuraavana keväänä piti todeta, että puu oli mennyttä :( Ongelmana saattoi olla liian pieni ruukku tai sitten se, etten suojannut ruukkua/juuria mitenkään talven ajaksi. Ruukun ympärille olisi kuulemma hyvä laittaa syksyllä esimerkiksi styroksia, joka estää juurten lämpötilavaihtelua. Kuulemma nimenomaan juurien jäätyminen ja sulaminen useaan kertaan esimerkiksi ensimmäisten yöpakkasten aikaan vahingoittaa puuta. Eli kun juuripaakku on kerran jäätynyt olisi sen hyvä päästä sulamaan vasta kevään tullen. 

Toinen virhe saattoi olla, että annoin keväällä tyven läheltä esiin pilkahtaneen verson kasvaa rauhassa isoksi. Monet koristepuut on vartettu jonkin toiseen, kestävämpään lajikkeeseen, yleensä luumupuuhun. Niinpä tyvestä kasvavat niin kutsutut villiversot ovat siis ihan toisen lajin versoja ja vievät turhaa voimia siltä minkä pitäisi kasvaa! 

Aikamoista kikkailua vaatii puun kasvattaminen parvekkeella, mutta on se sen arvoista! Niin ihana tuo ruusumantelikin on :) Ja niin kauan kun ei ole omaa pihaa niin täytyy tuoda puutarha parvekkeelle. Eipähän tarvitse suojata puuta ainakaan jäniksiltä ;)

3 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...